איך מתמודדים עם לחץ וחרדות בתקופת משבר?

התקופה האחרונה הביאה איתה את אחד מגורמי הלחץ העיקריים שיש וזה המשבר הכלכלי, ואיתו חרדה אשר מתעצמת מעצם חוסר היכולת לממן את היום יום. ישנם כאלה החרדים מפיטורין עקב צמצומים והתייעלות, ישנם שתנאי העסקתם השתנו, ויש אף כאלה שאיבדו את מקור הפרנסה. חרדות אלה עלולות לגרום לדיכאון, לירידה בתפקוד, לחרדה, עצבים, חוסר ריכוז, הפרעות אכילה , הפרעות שינה ועוד.  

 

איך מתמודדים עם השינוי הכלכלי בפן האישי?

 

אין ספק שהמצב אינו קל. הדאגות מוצדקות גם אם התחושה היא של דיכאון. יחד עם זאת, הדבר הראשון שיש להשתדל לעשות, הוא לא לתת לתחושות הללו להשתלט על היום יום. עדיף להבין שזה המצב ולקבל אותו. נכון, זה לא פשוט, זה לא קל, אך זהו משבר עולמי שאף אחד אינו אשם בו וכל שכן, לא אנחנו, בני הזוג, או הסביבה שלנו. כך שתחושת אשמה וביקורת, אם היא מופנית אלינו או אל בני הזוג שלנו, רק תיצור כאב  מיותר שלא ישנה את המצב, אלא להיפך.

 

אז מה עושים?

1.     קבלה

נשמע פשוט אך לא כך. ויחד עם זאת, עם כל הקושי שבדבר, בראש ובראשונה עליך לקבל את העובדה שזה המצב ולחפש דרכים על מנת לעבור את המשבר. אחד הקשיים הגדולים בתקופה זו, היא להבין שלמרות שהתרגלת לרמת חיים מסוימת, ירידה ברמת החיים היא לא בושה. להיפך, עדיף לעשות צעדים ככל שניתן, כעת, על מנת שלא יהיה צורך בצעדים דרסטיים בהמשך. בדיוק כמו שבעלי העסקים מנצלים את תקופת משבר זו להתייעלות, זה הזמן לשנות את דרך החשיבה וההתנהלות של לפני המשב, בעיקר אם המצב הכלכלי אינו מאפשר. כאשר את לוקחת החלטה, גם אם משמעותה היא צמצום, נוצרת תחושה של שליטה והרגשה של יכולת להתמודד עם המצב , אלה עוזרים לתעל את האנרגיות למקום הנכון ויעלו את הביטחון העצמי ואת התקווה להמשך הדרך.   

2.     קבוצות

לא סתם אנשים אוהבים להתקבץ בקבוצות. אם זה אמהות לאחר לידה, קבוצות תמיכה לירידה במשקל, קבוצות ספורט ועוד. לכן, היפגשי עם אנשים אשר מתמודדים עם מצב דומה לשלך, אך לא כאלה העסוקים בקיטורים ותלונות, אלא מהסוג שיתן לך תחושה של הגנה, של הפרייה במה שניתן לעשות על נת לשפר את המצב. זכרי, לקבוצה יש כוח!

3.     משבר כהזדמנות לשינוי

משבר הוא הזדמנות לשינוי. דווקא כעת, כשמקורות ההכנסה התערערו, זה הזמן להביט פנימה ולבדוק מה עוד ביכולתך לעשות. אולי חלמת לעשות שינוי והחלום נשאר בגדר חלום וכעת החיים מזמנים לך מצב של קושי, או חוסר שליטה שמחייב חשיבה מקורית שבימים כתיקונם נדחקו הצידה? אולי זה הזמן לחשוב באופן יצירתי כיצד לנצל את ההזדמנות ולהגשים חלום, או אולי לפתח את התחביב למקצוע, או לבצע הסבה מקצועית, חשיבה שעם היום יום נדחקת הצידה. אולי זה הזמן להפוך את הקשי להזדמנות? הלוא אומרים שכאשר נסגרת דלת אחת, נפתח חלון, אך אם נהיה עסוקים בלהתבונן בדלת בצער כה רב, לא נצליח לראות את החלון שנפתח בפנינו.  

4.     לעשות

עד עכשיו, היית עסוקה בחיצוניות [עבודה], עד שנראה שלא היה לך מספיק זמן, יכולת או רצון להשקיע בפנימיות [הבית, הזוגיות, מערכות היחסים]. לכן, השתמשי בזמן שהתפנה כהזדמנות לעשות. נכון, אתם בלחץ, אך הלחץ והמצב משפיעים על כל בני הבית וכולם זקוקים לקירבה ונחמה. לכן, השקיעו תשומת לב בבני הזוג והמשפחה. השקיעו זמן בתיקון מה שדורש תיקון, לסדר , לצבוע, להרכב. עשייה ויצירתיות נותנות תחושה של חידוש ואוורור הן חיצוני והן פנימי, מה שיביא רעיונות יצירתיים ומעניינים. אם תשקיעי בעצמך, תחושי אופטימיות, יצירתיות ומקוריות.

5.     מהם הנכסים האמיתיים שלך?

אמנם ניתן לפטר אותך ואולי להכניס אותך לחובות, אך הנכסים האמיתיים שלך הם הרבה מעבר לנכנסים הכלכליים שלך. לא ניתן לקחת ממך את הנכסים הרוחניים שלך- את הדעות, הרגשות, החברים, המשפחה, האהבה וכל אשר בתוכך. לא רק שלא ניתן לקחת ממך את הנכסים הללו, הם אלו שיכולים לסייע לך לקום ממצבים קשים וליצור חיים חדשים ונעימים יותר.

 

איך לטפל בעצמך בעת משבר?

אמנם זו תקופה מאתגרת והמאלצת בחשיבה ועשייה. לכן, אני רוצה לתת לך מספר טיפים על מנת לאפשר לך לטפל בעצמך, גם במצב של מיתון וקשיים כלכליים, ללא צורך להגיע בשלב זה לאימון אישי [בדומה למה שאני עושה]. כדאי להתייחס לטיפים אלו ברצינות ככל שניתן:

 

1.      לאהוב את עצמך

אהבה עצמית היא הבסיס של כל אהבה. ככל שאדם יאהב את עצמו יותר, כך יצליח להפיק מעצמו יותר. אינני מדברת על אהבה עצמי במובן של אגו, אלא במובן של הערכה וכבוד עצמי שלך כפי שאת, כי ככל שתאהבי את עצמך יותר, כך תצליחי להפיק מעצמך יותר. אולי זה ייראה מוזר בהתחלה, אך ככל שתכבדי, תעריכי ותעשי פעולות של אהבה עצמית, כך זה יעזור יותר. למשל, לקחת את עצמך לסרט, לקנות לעצמך מתנות קטנות, להתחיל את הבוקר עם חיוך לעצמך במראה, סתם כך ללא סיבה. אפשר גם לומר לעצמך מלים כמו: "את חזקה", "את יכולה", "את יצירתית". אהבה עצמית תעשה את ההבדל בין הצלחה לכישלון והיא חשובה מאין כמוה, בעיקר כשהמצב נראה קשה וחסר תקווה.  

2.      ביקורת עצמית

ביקורת עצמית מוגזמת, גם אם תפקידה הוא להזהיר מכישלון, מונעת ממך לנסות דברים חדשים בחייך. היא גורמת לתחושה של חוסר יכולת לחולל שינוי. לכן, הפחיתי בביקורת עצמית ככל שניתן, זהי אותה וסרבי להיכנע לפחדים שהיא מביאה איתה. ויחד עם זאת , להעז יותר, ליזום יותר יוזמות והפתעות בכל תחום בחייך – בחיי היום יום ובמישור התעסוקתי.  

3.      עשייה

בכל אחד מאיתנו קיימים כוחות שאולי לא גילינו עד עכשיו. עשייה ופעילות יצירתית גורמות לתחושה של התחדשות , שמחה והעלאת הביטחון העצמי. עשייה גורמת להעלאת רעיונות חדשים, מאפשרת התמודדות עם מצבים שונים בחיים. היצירתיות מהנה, מחדשת ומשפרת את איכות החיים, גם כשהמצב קשה.

 

לטיפים נוספים ועוד, בואי לבקר אותי באינסטגרם, בדף הפייסבוק ובקבוצת הפייסבוק "למצוא את עצמך מחדש", שם תוכלי להתייעץ, לשאול ולפרוק.

    הדרך שלך לשינוי מתחילה בצעד קטן אחד

    הצטרפו אלי והרשמו עוד היום לאימון

    קידום אתרים בגוגל קידום אתרים בגוגל