הילדים שלך, הילדים שלו, הגרוש שלך, הגרושה שלו, תקופת החגים במשפחות מורכבות – איך תעשו זאת נכון
"אני לא אוהבת את תקופת החגים" – אמרה לי מ' עוד לפני שהתיישבה, -"בראש השנה התפשרתי , אבל בסוכות, הילדים היו צריכים להיות אצלי ותכננו לנסוע לחופשה כל המשפחה יחד עם אחיי והוריי ואפיו הילדים של בן זוגי איתנו, כי אנחנו מתואמים והנה עכשיו, כשהוא מתעקש לקחת את הילדים, כל הסדר והתיאום מתבלבלים לנו. והכי גרוע, אני לא יודעת איך אשרוד חג שלם בלי הילדים שלי ועם הילדים שלו"
חגים במשפחות מורכבות עשויים להיות לא פשוטים כלל, בעיקר מאחר והמשפחתיות היא הנושא המרכזי בחג ולעתים קרובות נכנסים מתחים הנגרמים מתוך הידיעה כי המשפחה הגרעינית כבר אינה אותה משפחה שהיתה, מה שעלול להביא לזוגיות במשבר.
בתקופה זו אנו נתקלים במקרים בהם רצונות בני הזוג בזוגיות שניה, עשויים להתנגש. כמו בדוגמא של מ' למשל, היא מתגעגעת לילדיה והוא עשוי לנשום לרווחה כי ילדיה, שלרוב איתם כל הזמן, לא איתם. היא חושבת שהוא "מפנק" את ילדיו בכך שהוא מגיב לכל גחמה שלהם, קונה להם דברים יקרים וכו'. גם הסביבה מקשה על בני הזוג, גם אם הם מתואמים ביניהם, בכך שהיא מתערבת בשאלות כמו "מה, את/ה לא עושה חג עם הילדים?" או "יש זוגות גרושים שמבלים ביחד בחגים"
במקרים רבים, גם הילדים חווים תקופות של לחץ בתקופת החגים: המעבר מבית לבית, הם חווים תחושות אשם מעצם תחושת הנאמנות להוריהם או מהדאגה להורה שנשאר לבד כשהם חוגגים עם הצד השני . ועל אף שלרוב החלוקה בחגים היא תוצאה של הסכמי משמורת, ישנם מצבים יוצאים מן הכלל. הכל תלוי במערכת היחסים בין ההורים ובדרך בה הם מנהלים את התקשורת ביניהם. ולכן זכרו כי הכל תלוי בתקשורת ביניכם ועצם זה שאתם גרושים אינו אומר כי על הילדים לסבול.
אז איך בכל זאת תעשו זאת נכון לקראת החגים שבפתח?
- תכנון נכון – משפחה משולבת היא משפחה לכל דבר והמתחים שיש בה עקב המורכבות שבה, הם נורמליים לחלוטין. לכן, תכננו מראש פעילויות כמו משחקי קופסה, צפיה בסרטים, טיולים, בילוי משותף במטבח וכו. ספונטניות במקרה זה, עלולה להית לכם לרועץ מאחר והיא עלולה לגרום לסיטואציות נפיצות המעלות את דרגת המתח. תכננו, פעלו וגם אם הדברים לא זורמים בהתחלה , זה לא בהכרח כישלון כי אם בניית תהליך הדרגתי והסתגלות.
- הקשיבו לצרכי הילדים – זכרו כי תקופת החגים אינה מבלבלת רק אתכם, אלא גם את הילדים. זכרו כי תחושת הנאמנות שלהם להורה השני עלולה לגרום להם לעצב ורצון להיות שם לצידו ולעתים אף לדחיה להורה הנוכחי. לכן, הקשיבו לצרכיהם, הפגינו אמפתיה ותנו להם להרגיש טוב.
- כבדו את מנהגי החג של כולם – אל תהיו נוקשים למנהגי החג שלכם וזכרו כי כל משפחה מגיעה עם מנהגים משלה ולכן כבדו אותם ותנו להם מקום. זו הזדמנות ליצור למשפחה החדשה שלכם מנהגים חדשים ומשולבים משלכם.
- גבולות – דעו מהם הגבולות שלכם ואל תצאו מגדרכם עבור ילדי בני הזוג כדי שלא תתאכזבו במידה והם לא יעמדו בציפיות שלכם. גם אם הם שוכחים לומר תודה, לקנות מתנה או לכתוב ברכה, אל תצאו מגדרכם ותגזימו והבינו את המקום שלהם, את ההסתגלות שלהם ואת כך שהם לא בהכרח לא מעריכים אם הם לא מראים.
- גם לריב זה בסדר – זכרו כי זו תקופה לחוצה יותר מאשר ימים רגילים וכי עולים נושאים רבים הגורמים למתח. לכן, זכרו כי מריבות הן דרך להביע דעות וחוסר הסכמות, וזה בסדר כל עוד הן מתקיימות בדרך מכבדת, ללא האשמה וביקורת או זלזול.
- זמן איכות – עשו לכם פסקי זמן של איכות . שלכם עם עצמכם, שלכם עם בני הזוג, שלכם עם הילדים הביולוגיים שלכם, של הילדים בינם לבין עצמם. תקופת החגים אינה אומרת שצריכים לבלות במשפחה המורחבת כל הזמן. זמן איכות יעזור לכם לשמור על רוגע והורדת מתיחות.
לסיכום, זכרו שהתקופה הזו היא תקופה לחוצה העשויה להעלות מתחים שונים ואם תתכננו אותה ותיישמו את האמור לעיל, תוכלו לעבור אותה בקלות ואף ליהנות